Proteze

Proteze

U zavisnosti koliko zuba nadoknađuju i od kog materijala su izrađene, zubne proteze mogu biti totalne i parcijalne.

Totalne ili akrilatne proteze

Totalne ili akrilatne proteze se rade kod potpuno bezubih pacijenata. Nakon njihove izrade neophodan je proces adaptacije kako bi se pacijenti navikli na izgled, a pre svega na funkciju totalnih proteza. One se sistemom vakuma uz pomoć pljuvačke drže na vilicama tako da imaju izvesna ograničenja u odnosu na vizil proteze. Važno je redovno održavanje higijene totalnih proteza. Savetuje se njihovo pranje posle svakog jela mekanim četkicama i neabrazivnim pastama. Na taj način se sprečava zadržavanje hrane ispod proteza, iritacija i upala desni. Noću se proteze skidaju da bi se meka tkiva odmorila. Zbog navedenih ograničenja važno je sačuvati svaki zub jer će poslužiti kao oslonac budućoj protezi, doprinoseći njenoj stabilnosti.

totalne proteze za zube
totalne i akrilatne proteze

Vizil proteza

Proteze koje su oslonjene na meka tkiva i zube su parcijalne vizil proteze. Izrađene su od legura metala i akrilata, čvršće su i stabilnije, manje površine i pacijenti ih lakše prihvataju. Vezuju se za zube kukicama ili drikerima (atečmenima). Stabilnije su u ustima, manje se pomeraju i pacijenti se brzo naviknu na ishranu i govor sa ovim protezama. Za razliku od fiksnih radova, krunica i mostova, koje se trajno cementiraju u ustima, proteze pacijenti sami skidaju i stavljaju zbog održavanja higijene. Ugradnjom krunica i mostova omogućuje se da pacijent za vrlo kratko vreme stekne osećaj svojih zuba što nije slučaj sa protezama. Zbog svega toga savremena stomatologija daje prednost krunicama i mostovima uvek kada postoji dovoljan broj zdravih zuba koji će poslužiti kao nosači nadoknade. Takođe se savetuje ugradnja implantata i izrada mostova ili proteza na implantima.

Proteze na implantima

Proteze na implantima predstavljaju idealno rešenje za bezube pacijente. Kače se na implante pomoću drikera koji im daju stabilnost, onemogućavaju pomeranje, pri čemu funkcije govora i žvakanja nisu narušene. Pacijenti se brzo naviknu na ovaj tip nadoknade jer je manje površine. Savetuje se ugradnja četiri zubna implanta u svakoj vilici. Nakon perioda srastanja sa kosti (3-4 meseca) uzimaju se otisci za proteze.

proteze na implantima
fiksne proteze

Posebnu vrstu proteza čine ortodontske proteze koje služe za ispravljanje nepravilnog položaja zuba i neadekvatnog zagrižaja. One mogu biti mobilne ili fiksne.

Pozovite