Postoperativni tok nakon oralne hirurške intervencije

 

Postoperativni tok nakon oralne hirurške intervencije

 

Svaki naš pacijent će u stomatološkoj ordinaciji dobiti detaljne informacije o tome šta ga očekuje posle operativnog stomatološkog zahvata.

Vaša kućna nega nakon oralne hirurške intervencije ima veliki značaj za brži i efikasniji oporavak. Nakon operacije preporučuje se stavljanje hladnih obloga što je pre moguće, obloge od leda se drže u serijam od po dvadeset minuta sa dvadesetominutnim pauzama.  Pacijentima se savetuje da jedu meka, kašasta, mlaka i prohlađena hrana Ne preporučuje se mućkanje i ispiranje rastvorima kao ni fizička aktivnost neposredno posle operacijeU nastavku teksta pročitajte savete za što bolji postoperativni tok nakon stomatološkog hirurškog zahvata, uz napomenu da će za svakog pacijenta važiti specifične instrukcije koje dobije od svog stomatologa i koje imaju prednostu u odnosu na opšte preporuke koje se nalaze u ovom tekstu.

dr Nevena Golub specijalista oralne hirurgije

dr Nevena Golub

Terapija hladnim oblogama

Otok je postoperativna posledica većine stomatoloških hirurških zahvata. Smanjenje otoka je najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste što pre osetili olakšanje i kako bi imali brži oporavak.

Pre nego što odete na operaciju, kod kuće pripremite dovoljno leda za hladne obloge. Kada nakon operacije stignete kući, odmah stavite led na spoljašnju stranu regije koja je hirurški tretirana. Ledene obloge bi trebalo držati nekoliko minuta, a zatim ih ukloniti na nekoliko minuta i potom ponavljati proces naizmeničnog stavljanja i pomeranja obloga tokom u toku tog dana od operacije.

Konzumiranje hladne tečnosti ili hladne hrane (sladoled, jogurt, itd.) u ustima je takođe od pomoći. Ipak, potrebno je da budete jako obazrivi, naročito ako dejstvo anestezije još uvek traje, kako ne biste preterali sa hladnim oblogama.

Krvarenje nakon stomatološkog hirurškog zahvata

Pre nego što napustite stomatološku ordinaciju, dobićete usmena uputstva u vezi sa postoperativnim krvarenjem i stomatolog će vam objasniti šta biste trebali da uradite kako biste zaustavili krvarenje ukoliko do njega dođe.

Iako krvarenje iz usta može da izgleda gore nego što zapravo jeste, i to zbog pljuvačke koja postaje crvena od krvi pa se čini da je krvarenje obilno, ne uznemiravajte se previše, jer krvarenje je normalno u postoperativnom periodu. Locirajte tačno mesto krvarenja i na njemu držite blago pritisnutu vlažnu sterlinu gazu 10 do 15 minuta. Za to vreme, krvarenje bi trebalo potpuno da prestane.

Međutim, ako na ovaj način ne uspete da zaustavite krvarenje, obavezno se obratite stomatologu.

Upotreba lekova

Nakon hirurške intervencije u oralnoj regiji, većina pacijenata može da očekuje blagu do umrenu neprijatnost u naredna 2-3 dana. Da bi ste ublažili te tegobe, možete uzimati analgetike (Brufen, Rapidol, Nimulid). Stomatolog će proceniti da li je neophodna i antibiotska terapija. Tačnu terapiju određuje vaš stomatolog.

Fizička aktivnost nakon stomatološke operacije

Savetuje se izbegavanje većih napora, aktivnosti i vežbi u prvih 5 do 7 dana posle operacije. Naime, svako povećanje broja srčanih otkucaja ili krvnog pritiska može da dovede do krvarenja iz rane. U istom periodu trudite se da izbegavate i aktivnosti koje opeterećuju usnu duplju, poput sviranja duvačkih muzičkih instrumenata ili naduvavanja balona.

Ishrana nakon stomatološke operacije

Prvih 24 sata nakon hirurške intervencije

Prvih 24 časa posle operacije jedite isključivo kašastu, mekanu i hladnu hranu. Na primer: pudinzi, jogur, milkšejkovi, sladoled. Strogo je zabranjeno konzumiranje tvrde i hrskave hrane poput čipsa, smokija, krekera, kokica, keksa, tvrdog hleba ili peciva i sl. Isto važi i za svaku lepljivu hranu kao što su čokolade, karamele ili žele bombone.

Važno je imati na umu da sve dok anestezija ne prestane da deluje, nije preporučljivo uzimati bilo kakvu hranu. Strogo vodite računa da hranu žvaćete na suprotnoj strani usta od tretirane oblasti.

Dan nakon hirurške intervencije

Kada prođe prvih 24 sata, treba prestati sa unošenjem hladnih namirnica i preći na mlaku, mekanu hranu kao što su pšenična kaša, krompir pire, supe, topli napici, paste. Sve dok rana potpuno ne zaraste ili dok vam stomatolog ne odobri, ne uzimajte hrskavu i čvrstu hranu, jer takva hrana može prouzrokovati povredu mesta na kome je vršena hirurška intervencija i krvarenje. Takođe, hranu žvaćite isključivo na suprotnoj strani usta, kako biste sprečili njeno nakupljanje u području rane. Važno je da nastavite da pijete što više tečnosti sve dok oporavak ne bude potpun.

Prestanite sa pušenjem i upotrebom alkoholnih pića

Konzumiranje alkoholnih pića nije preporučljivo najmanje 72 sata nakon operacije, jer u suprotnom možete izazvati krvarenje iz rane. Ne konzumirajte cigarete najmanje 7 dana posle hirurškog zahvata, jer će duvanski dim usporiti proces zarastanja.

U slučaju bilo kakve neuobičajene reakcije, odmah pozovite stomatologa

Ukoliko dođe do obilnog krvarenja ili prekomernog oticanja tretiranog mesta, ako osećate uporan i oštar bol, groznicu ili neku negativnu reakciju na prepisani lek, potrebno je da odmah pozovete vašeg stomatologa ili da posetite zubnu ordinaciju.

Pozovite