Vađenje umnjaka

Hirurško vađenje umnjaka Beograd

Vađenje umnjaka je jedna od najčešćih intervencija u Donna Dentordinaciji, kao i oralnoj hirurgiji uopšte. 

Ova intervencija je često neophodna kako jedan manji problem ne bi prerastao u znatno ozbiljniji, zbog čega je naš stručni tim uvek spreman nabrzo i bezobolno vađenje umnjaka kod pacijenata kojima je to neophodno.

Vađenje umnjaka cena i zakazivanje kod nas

Kada je u pitanju hirurško vađenje umnjaka cena i slične informacije su dostupne prilikom konsultacija sa našim hirurzima. Ne dvoumite se ukoliko smatrate da vam je potrebno vađenje umnjaka. 

 

Pozovite nas na broj: 064 203 89 35 ili nam pošaljite upit OVDE, a mi ćemo vam rado izaći u susret pregledom, konsultacijama i drugim neophodnim merama za tretiranje umnjaka u našoj stomatološkoj ordinaciji na Voždovcu – Donna Dent, u zavisnosti od vašeg problema. 

 

Zakažite pregled i na vreme otklonite problem koji imate!

hirursko vadjenje umnjaka

Pogledajte šta još podrazumeva intervencija vađenja umnjaka i zašto je važno da nam se obratite čim se pojavi problem.

Kada je vađenje umnjaka neophodno i zašto?

Hirurško vađenje umnjaka je nužna intervencija u slučaju kada su umnjaci delimično izrasli, ili se nalaze duboko u kosti jer u vilici nema dovoljno prostora za njihovo nicanje. U tom slučaju, umnjak prirodno počinje da raste pomerajući susedne zube, što uzrokuje bol, kvarenje zuba, stvaranje džepova, a u određenim slučajevima i ozbiljne akutne infekcije.

 

Glavni simptomi su otok i bol, otežano otvaranje usta i gutanje. Ovo je znak da je hirurško vađenje umnjaka neophodno u što kraćem roku.

 

Zanemarivanje ovih simptoma može dovesti do upale zubnog mesa. Naime, razvijanjem umnjaka prostor oko njih se sužava, zbog čega im je onemogućen pravilan rast i položaj. To često dovodi do probijanja kroz zubno meso, pa dolazi do upale koja se prepoznaju po bolu i otoku, a situaciju dodatno pogoršavaju komadići hrane koji se nakupljaju oko umnjaka i izazivaju infekciju. 

Preventivno vađenje umnjaka

Mnogi pacijenti se odlučuju i na preventivno vađenje umnjaka, kako bi na vreme izbegli komplikacije ove vrste. Svrha preventive je izbegavanje daljih problema pre postavljanja fiksne proteze. 


Ipak, odluka o hirurškom vađenju umnjaka se donosi uz konsultacije sa oralnim hirurgom, koji na temelju snimaka i analiza zuba može utvrditi realno stanje i realnu potrebu za ovakvim zahvatom.

Kako izgleda i koliko traje hirurško vađenje umnjaka?

Digitalni ortopan snimak je prvo što je potrebno uraditi kada se pacijent javi zbog problema sa umnjakom. Ovaj korak je važan jer pomaže oralnom hirurgu da stekne jasan uvid u položaj umnjaka, kao i broj i oblik korenova, odnos sa sinusom, susednim zubima i drugim anatomskim strukturama. Na osnovu ovog pregleda se planira hirurško vađenje umnjaka. 

 

Operacija se radi u lokalnoj anesteziji u trajanju od 30 do 45 minuta.Zahvaljujući anesteziji i stručnosti našeg tima, operacija je potpuno bezbolna i lako podnošljiva za pacijenta. 

Savremena oprema i vrhunski stručnjaci

Svaki poduhvat, uključujući i hirurško vađenje umnjaka, izvodi stručan tim naših hirurga koji vašem problemu pristupaju sa najvećom pažnjom. Prilikom operacija se koristi najsavremenija stomatološka oprema koja garantuje bezbedan i siguran proces vađenja umnjaka, zbog čega možete biti sigurni u pozitivan ishod bez izuzetka!

Vađenje umnjaka i oporavak - kako izgleda i koliko traje?

Kada se izvrši hirurško vađenje umnjaka, pacijent od oralnog hirurga dobija detaljna uputstva za oporavak i način ishrane. Pacijentima se nakon ovakvog poduhvata savetuje meka, prohlađena i kašasta ishrana, a poželjan je i tretman oblogama od leda u intervalima od po 20 minuta. 

 

Ono što se preporučuje kao efikasna pomoć su tablete protiv bolova, i to Brufen, Nimulid ili Rapidol, dok lekove kao što su Aspirin i Andol treba striktno izbegavati zbog krvarenja.    

 

Oporavak od hirurškog vađenja umnjaka traje oko 7 dana, nakon čega se skidaju konci. U ovom periodu je važno striktno se pridržavati preporučenih pravila, i izbeći ispiranje i mućkanje usta različitim higijenskim rastvorima za oralnu upotrebu. Preporučuje se redovno pranje zuba, uzimanje antibiotika isključivo po preporuci lekara, kao i izbegavanje fizičke aktivnosti. 

 

Mirovanje je preporučljivo barem 10 narednih dana, a pojačano krvarenje je moguće sprečiti smanjenim kretanjem, jer intenzivna fizička aktivnost podstiče komplikacije. Važno je da izbegavate trljanje bolnog mesta, kao i da ne pokušavate da pijete napitke na slamčicu, jer sisanje takođe podstiče krvarenje. 

 

Važno je suzdržati se od pušenja, barem tokom prvog dana nakon zahvata, a poželjno je i duže, jer pušenje može ugroziti dotok krvi na mesto gde je bio zub, što dalje dovodi do razmnožavanja bakterija i infekcija. 

 

Uz blagovremenu reakciju i pridržavanje uputstava naših oralnih hirurga, vađenje umnjaka ne mora da bude težak i traumatičan zahvat. Naši stručni oralni hirurzi će se pobrinuti da čitav proces prođe brzo i bezbolno, a na vama je da obezbedite adekvatan oporavak nakon čega ćete se rešiti ovog problema. 

Pozovite