Povlačenje desni

Povlačenje desni lečenje i tretman

Ukoliko vas muči povlačenje desni lečenje možete početi u Donna Dent ordinaciji, gde će vam biti pružena profesionalna, bezbolna i efikasna usluga! Kada je u pitanju povlačenje desni lečenje predstavlja neophodan korak kako bi se eliminisali uzroci ove pojave i sačuvalo zdravlje zuba u najvećoj meri. Povlačenje desni nastaje kao uzork ranijih, nelečenih problema sa zubima i desnima, zbog čega zahteva blagovremeno reagovanje i optimalan tretman. 

povlacenje desni

Povlačenje desni zuba - konsultacije, cene i zakazivanje

Pozovite nas na broj: 064 203 8935 ili nam pošaljite upit OVDE, a mi ćemo vam rado izaći u susret pregledom, konsultacijama i drugim neophodnim merama za tretiranje povlačenja desni u našoj stomatološkoj ordinaciji na Voždovcu – Donna Dent, u zavisnosti od vašeg problema. 

Zakažite pregled i na vreme otklonite problem koji imate!

Šta je povlačenje desni i čime je uzrokovano?

Povlačenje desni podrazumeva pomeranje ivice desni prema korenu zuba. Ova pojava može zahvatiti sve ili samo pojedine zube, a samo povlačenje može biti različitih veličina i ovlika. Povlačenje desni zuba je uglavnom uzrokovano neadekvatnom reakcijom na ranije probleme sa zubima i desnima, kao što su parodontopatija, nepravilan položaj zuba, izraženi frenulum (resice) usne i obraza, loši protetski radovi i grubo pranje zuba. 

Jedan od uzroka može biti i okuzalna trauma, koja nastaje kada pri zatvaranju vilice neki zubi dolaze ranije u kontakt sa hranom u odnosu na druge, što stvara preveliko opterećenje za njih. Krajnji rezultat je oštećenje desni i koštanog tkiva.  

Ortodontske anomalije zuba takođe mogu uzrokovati povlačenje desni, jer nepravilan raspored zuba u vilici dovodi do nejednakog opterećenja svakog zuba pojedinačno. Neretko su u ovoj situaciji neki delovi vilice teže dostupni za čišćenje, što pruža širi prostor kamencu da se taloži i stvara pritisak na desni. 

Agresivno pranje zuba može biti jedan od uzroka povlačenja desni, pa ga treba izbegavati u najvećoj meri, jer jači pritisak na zube prilikom pranja svakako ne znači da i bolje očišćenje zube. 

Povlačenje desni zuba možete prepoznati po početnom stadijumu, odnosno upali desni (krvarenje, oticanje i bolne desni), nakon čega vremenom dolazi do ogoljenja korena zuba, zbog čega sam zub izgleda izduženije. 

Povlačenje desni u kasnim fazama podrazumeva kako gubitak mekog, tako i gubitak koštanog tkiva. U slučaju njegovog oštećenja, dolazi do ispadanja i onih zuba koji su klinički zdravi. Ova faza svakako označava ozbiljan stadijum parodontopatije, a pogoršanju situacije znatno doprinosi i nagomilavanje kamenca, odnosno zubnog plaka.

Povlačenje desni lečenje - kako izgleda terapija?

Ukoliko vas muči povlačenje desni lečenje treba početi od eliminisanja uzroka ove pojave, nakon čega sledi hirurška terapija. Tokom intervencije se uzima se transplantat mekog tkiva sa nepca i ušiva se preko ogoljenih korenova zuba. U zavisnosti od uzroka, potrebno je selektivnim brušenjem zuba ukloniti trumatski kontakt, ispraviti loše odrađenje protetske radove, pravilno održavati oralnu higijenu, ispraviti nepravilan položaj zuba ortodontskom terapijom i slično. 

 

Sve se završava jednom posetom oralnom hirurgu. Ovakva intervencija je pokazala veliku uspešnost u lečenju povlačenja desni.

 

Ukoliko vas muči povlačenje desni lečenje bi trebalo početi u pouzdanoj i sigurnoj ordinaciji koja će poroblemu pristupiti na profesionalan način. Pozovite nas, Donna Dent vam stoji na raspolaganju! 

Pozovite