Frenektomija – operacija frenuluma

Frenektomija - Operacija frenuluma

Frenektomija je hiruška procedura uklanjanja frenuluma, vezivno tkivne vezice koja može ometati rast prednjih stalnih jedinica kod dece, ali i uticati na povlačenje desni oko zuba u predelu pripoja.

Operacija frenuluma u ordinaciji Donna Dent se izvodi od strane našeg iskusnog oralnog hirurga dr Nevene Golub – upoznajte se sa tokom intervencije i njenom namenom i zakažite svoj termin.

Frenektomija cena i zakazivanje kod nas

Kada je u pitanju operacija frenuluma cena, neophodnost intervencije, kao i svi detalji same procedure su informacije koje ćete dobiti u konsultaciji sa našim oralnim hirurgom. 

Pozovite nas na broj: 064 203 89 35 ili nam pošaljite upit OVDE, a mi ćemo vam rado izaći u susret pregledom, konsultacijama i drugim neophodnim merama za operaciju frenuluma u našoj stomatološkoj ordinaciji na Voždovcu – Donna Dent, u zavisnosti od vašeg problema.    Zakažite pregled i na vreme otklonite problem koji imate!

Pogledajte šta još podrazumeva ova intervencija i zašto je važno da nam se obratite čim se pojavi problem.

Kada se radi frenektomija?

Frenektomija, odnosno operacija frenuluma (mišićno-vezivno-sluzokožni nabor u usnoj duplji), se radi samo kada je resica jako izražena i pravi smetnje u detinjstvu ili starijem dobu. 

U odnosu na mesto gde se nalazi postoji:

  • Frenulum jezika

  • Frenulum gornje i donje usne

  • Frenulum obrazne sluzokože

Frenulum jezika

Lingvalni ili frenulum jezika je stanje kada je resica jezika kod dece zadebljana i kratka, pa zbog toga ograničava pokrete jezika. Frenulum se može videti čim se jezik podigne naviše. Zbog toga dovodi do problema sa izgovorom određenih glasova. 

Operacija frenuluma jezika se radi u ranom detinjstvu, pod lokalnom anestezijom. Frenektomija jezika je kratkotrajna intervencija. Resica se samo preseče, tako da često nije potrebno ni ušivanje.

Frenulum usne

Lapijalni ili frenulum usne je stanje kada je resica usne široka i pripojena za nepce, pa dovodi do pojave prostora< između prednjih zuba, povlačenja desni i ogoljavanja korenova prednjih zuba. 

Ovaj frenulum se nalazi ispod usne i može se videti prilikom podizanja usne. Kod starijih pacijenata izražen frenulum dovodi do spadanja proteze pri govoru i žvakanju. Operacija resice usne je rutinska i po presecanju postavljaju se dva do tri šava. 

Frenulum obraza

Bukalni ili obrazni frenulum je obično najmanje izražen, a takođe otežava nošenje proteza kod bezubih pacijenata. Kod ovog stanja važi ista terapija i procedura kao i za frenulum usne.

Da li je frenektomija bolna?

S obzirom na to da se uklanjanje resice izvodi pod lokalnom anestezijom, možemo reći da frenektomija spada u bezbolne procedure. Sama intervencija traje do 15 minuta, a konci se skidaju nakon 7 dana. I u ovom slučaju se preporučuje pažljivo praćenje uputstva hirurga za brigu posle zahvata.

Pozovite