Oralna hirurgija

Oralna hirurgija

Hirurško vađenje umnjaka

Hirurško vađenje umnjaka je jedna od najčešćih intervencija u oralnoj hirurgiji. Umnjaci koji su delimično izrasli ili se nalaze duboko u kosti često uzrokuju probleme jer u vilici nema dovoljno prostora za njihovo nicanje. Svojim rastom guraju i pomeraju susedne zube, uzrokuju bolove, zubni kvar, stvaranje džepova, a nekada i ozbiljne akutne infekcije. One su praćene otokom, bolom, povišenom telesnom temperaturom, otežanim otvaranjem usta i gutanjem. U svim ovim slučajevima je neophodno hiruško vađenje umnjaka. Pre samog vađenja neophodno je uraditi digitalni ortopan snimak koji pomaže oralnom hirurgu da dobije jasan uvid u položaj umnjaka, broj i oblik korenova, odnos sa sinusom, susednim zubima i drugim anatomskim strukturama. Na osnovu ovih informacija oralni hirurg planira hirurško vađenje umnjaka. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, bezbolna je i traje 30 do 45 minuta. Važno je da se pacijent posle vađenja umnjaka detaljno pridržava datih uputstava oralnog hirurga. Neposredno posle operacije umnjaka pacijentima se savetuje meka, prohlađena i kašasta ishrana, obloge od leda u intervalima od po 20 minuta, a po potrebi i tablete protiv bolova. Konci se uklanjaju 7 dana nakon operacije. U tom periodu zabranjeno je ispiranje i mućkanje usta različitim rastvorima. Savetuje se izbegavanje fizičke aktivnosti,obavezno redovno pranje zuba, uzimanje antibiotika samo po preporuci lekara.

 

hirursko vadjenje umnjaka
operacija korena zuba

Operacija korena zuba

Operacija korena zuba radi se u slučajevima kada se lečenjem zuba ne može postići željeni rezultat. U toku operacije uklanja se vrh korena zajedno sa delom okolne kosti. Izvodi se u lokalnoj anesteziji, bezbolna je i ponekad predstavlja jedini način da se spasi zub. Kada se pacijentima predloži operacija korena zuba, javlja se strah od nepoznatog zbog čega neki od njih izbegavaju intervenciju. Operacija zuba je moguća i kod ekstremno uplašenih pacijenata. Naš oralni hirurg u Donna dent ordinaciji Voždovac će Vam posvetiti pažnju, opustiti Vas kroz razgovor, detaljno informisati o intervenciji koja sledi i pripremiti za operaciju.

 

Ugradnja veštačke kosti

Posle vađenja zuba dolazi do trošenja vilične kosti što predstavlja estetski problem i otežava ugradnju implantata zbog nedovoljne širine i visine vilične kosti. Tada je neophodna ugradnja veštačke kosti koja će poslužiti kao osnova za ugradnju implanta. Zubni implanti su najbolje estetsko i najdugotrajnije rešenje nadoknade jednog ili više zuba.

 

Hirurška terapija paradontopatije

Paradontopatija ili paradontoza je često hronično oboljenje okolnog zubnog tkiva. Počinje zapaljenjem i krvarenjem desni. Pacijenti se žale na:

 • Krvarenje desni pri pranju zuba
 • Tupe, neodređene bolove
 • Osećaj stranog tela između zuba
 • Neprijatan zadah

Prilikom pregleda uočavaju se jako crvene i otečene desni, kamenac, meke naslage i paradontalni džepovi. Pri dodiru desni su osetljive i jako krvare. Paradontopatija je progresivna bolest koja vremenom dovodi do krvarenja desni, gubitka kosti, klaćenja i ispadanja zuba. Najčešće se javlja u srednjim i zrelim godinama, ali je moguća pojava i u ranom detinjstvu i to u vrlo agresivnom obliku. Uzroci nastanka paradontopatije su: mikroorganizmi i njihovi produkti, loša oralna higijena, pušenje, pad imuniteta itd. Početne forme se mogu lečiti ultrazvučnim uklanjanjem kamenca i mekih naslaga, kiretiranjem paradontalnih džepova, poboljšanjem oralne higijene, upotrebom namenskih rastvora i konca za zube. Međutim, kod većih gubitaka kosti, pored ove terapije savetuje se i hirurška intervencija koja podrazumeva hirurško uklanjanje upalnog tkiva iz paradontalnih džepova i postavljanje veštačke kosti. Nekada je to i jedini način da se zub spasi od klaćenja i ispadanja.

 

lecenje paradontopatije na vozdovcu

Hirurško zatvaranje sinusa

U stomatološkoj ordinaciji je česta pojava otvaranja sinusa prilikom vađenja gornjih bočnih zuba. To nije greška stomatologa već posledica bliskog odnosa korenova bočnih zuba i sinusa gornje vilice. Bitno je da se ta komunikacija primeti odmah i zatvori da ne bi došlo do infekcije sinusa gornje vilice.

 

Operacija frenuluma (resice)

Ova vrsta operacije se naziva frenektomija. Radi se samo kada je resica jako izražena i pravi smetnje u detinjstvu ili starijem dobu. U odnosu na mesto gde se nalazi, postoji:

 • Frenulum jezika
 • Frenulum gornje, donje usne
 • Frenulum obrazne sluzokože

Frenulum jezika – kada je resica jezika kod dece zadebljana i kratka, ona ograničava pokrete jezika. Zbog toga dovodi do problema sa izgovorom određenih glasova. Operacija resice jezika radi se u ranom detinjstvu, u lokalnoj anesteziji. Intervencija je kratkotrajna. Resica se samo preseče, tako da često nije potrebno ni ušivanje.

Frenulum usne – kada je resica usne široka i pripojena za nepce, dovodi do pojave prostora između prednjih zuba, povlačenja desni i ogoljavanja korenova prednjih zuba. Kod starijih pacijenata izražen frenulum dovodi do spadanja proteze pri govoru i žvakanju. Operacija resice usne je rutinska i po presecanju postavljaju se dva do tri šava. Ista terapija je i kod obraznog frenuluma koji otežava nošenje proteza kod bezubih pacijenata.

 

operacija frenuluma

Hirurška terapija povlačenja desni

Povlačenje desni se može javiti na jednom ili više zuba gornje i donje vilice. Uzroci su mnogobrojni:

 • Paradontopatija
 • Nepravilan položaj zuba
 • Izraženi frenulum (resice) usne i obraza
 • Loši protetski radovi
 • Grubo pranje zuba

Terapija podrazumeva eliminisanje uzroka povlačenja desni, a zatim i hiruršku terapiju. U toku intervencije uzima se transplantat mekog tkiva sa nepca i ušiva se preko ogoljenih korenova zuba. Sve se završava jednom posetom oralnom hirurgu. Ova intervencija je pokazala veliku uspešnost u lečenju povlačenja desni.

povlacenje desni
Pozovite