Krunice za zube

Krunice za zube

Šta je zubna krunica i kada se koristi?

Zubna krunica je protetska nadoknada koja imitira oblik, boju i veličinu zuba, a glavni cilj je povratak izgubljene funkcije zuba ili popravljanje njegove estetike. Ugradnja zubnih krunica se koristi kao trajno i efikasno rešenje u slučaju preloma krune zuba, velikih plombi, velikih karijesa koji mogu dovesti do preloma zuba, kod izrazite nepravilnosti oblika zuba, kao i kod različite  boje zuba. Zubne krunice ili navlake, u zavisnosti od kog materijala su izrađene, mogu biti metalokeramičke ili bezmetalne. U slučajevima kada nedostaje jedan ili više zuba izrađuju se metalokeramički ili bezmetalni mostovi.

Unutrašnji deo metalokeramičke krunice je izrađen od legura metala, a spoljašnji sloj je od keramike koja imitira oblik i boju prirodnog zuba. Za izradu metalokeramičke krunice potrebno je ukloniti više zubne supstance 1.5-2.0 mm da bi se obezbedio prostor za metal i keramiku.

Bezmetalne krunice se izrađuju od cirkonijuma, keramičkog materijala velike čvrstoće, ali pre svega odličnih estetskih i mehaničkih svojstava. Imaju niz prednosti nad metalokeramičkim krunicama. Ne sadrže metalnu komponentu, nema pojave sivog ruba u obliku polumeseca na prelazu zuba i desni (vremenom može početi da prosijava metal, kada desni počnu da se povlače). Zahtevaju manje brušenje zubne supstance 0.5-1.0 mm, čime se Vaš zub čuva. Ove krunice u potpunosti daju izgled prirodnog zuba. Sve to omogućava izradu bezmetalne krunice odličnog estetskog efekta. Pacijenti se sve češće odlučuju za ugradnju ovog tipa zubnih navlaka, iako su metalokeramičke krunice jeftinije. Takođe, moguća je kombinacija bezmetalnih krunica u prednjim regijama vilica i metalokeramičkih u bočnim regijama.

Krunice za zube vozdovac
zubne krunice

Proces izrade zubnih krunica

Postupak ugradnje zubnih krunica podrazumeva prethodno brušenje zuba i uzimanje otiska. Potrebno je 7 do 10 dana da bi se u zubotehničkoj laboratoriji izradile krunice. Pacijent do tada nosi privremene akrilatne zube koji omogućavaju normalne svakodnevne aktivnosti. U međuvremenu, pacijent dolazi na dve do tri probe na kojima se sa stomatologom dogovara o boji, obliku i veličini zuba.

Po izradi krunice se trajno fiksiraju na zube nosače. Krunice se ne skidaju i omogućuju normalno žvakanje i govor.

CAD/CAM tehnologija, izrada krunica za zube u roku od 24 časa

Danas savremena stomatologija omogućuje izradu krunica u jednom danu. Primenom CAD/CAM tehnologije u ordinaciji Donna dent Voždovac dobijate Vaše krunice savršenog anatomskog oblika, veličine i estetike u roku od 24h. CAD/CAM sistemom skraćuje se postupak izrade nadoknade sa dve ili više poseta na samo jednu.

Pored dobijanja savršene estetike, pacijentima smo osigurali i savršenu funkcionalnost.

Trajnost i garancija krunica

Trajnost zubnih krunica zavisi od niza faktora: od iskustva i spretnosti stomatologa, kvaliteta materijala, adekvatno zbrušenih zuba, oralne higijene pacijenta, redovnih kontrola u Donna dentu.

U slučaju nedostatka velikog broja zuba ili lošeg stanja postojećih zuba, pacijentima u Donna dentu Voždovac predlažemo mobilne protetske nadoknade, različite vrste proteza.

Pozovite