Keramičke fasete

Keramičke fasete

Šta su keramičke fasete i kako do holivudskog osmeha?

Keramičke fasete, viniri ili ljuspice – tzv. holivudski osmeh poslednjih par godina je veoma popularan kod nas. U Donna dent keramičkim fasetama možete promeniti oblik, veličinu, boju zuba kao i zatvaranje velikih prostora između zuba – dijastema. Na taj način, uz maksimalno čuvanje zubne supstance, moguće je da u potpunosti ulepšate osmeh i dobijete holivudski bele zube koji vraćaju samopouzdanje. Naši stručnjaci ih izrađuju brzo a da traju dugo. Fasete ili viniri su sada dostupni i Vama, nisu više rezervisani samo za poznate.

holivudski osmeh vozdovac

Prednosti izrade faseta

Prednosti izrade fasete su minimalno brušenje zuba jer se uklanja samo gleđ zuba i tako se zubi manje oštećuju. Keramičke fasete, u odnosu na fasete urađene od kompozita (bele plombe) ne menjaju svoj izgled niti boju kroz vreme. Izrađuju se od kvalitetnih keramičkih materijala koji su čvrsti i pacijentima daju slobodu zagriza i žvakanja.

Kako se izrađuju fasete?

Nakon brušenja i uzimanja otiska u zubotehničkoj laboratoriji se izradjuju keramičke fasete debljine 1mm i zatim se cementiraju na zub. 

Važno je napomenuti da su keramičke fasete jako tanke i nisu uvek najbolje rešenje za sve pacijente. Zbog toga je važno da stomatolog izvrši detaljan pregled i napravi individualan plan terapije.

U slučaju velikih promena položaja i oblika zuba, velikih plombi, loših navika pacijenata kao što su škrgutanje zubima predlažemo bezmetalne ili metalokeramičke krunice. Često se fasete kombinuju sa zubnim krunicama na zubima gde nije moguća izrada faseta.

Pozovite