Izbeljivanje zuba, ordinacijsko i kućno beljenje zuba

Izbeljivanje zuba

Beljenje zuba

Danas je sve veći broj ljudi koji nisu zadovoljni bojom svojih zuba i koji teže blistavo belom osmehu. Boja zuba zavisi od sastava i građe zubnog tkiva, pre svega od boje dentina koji je žućkast i prosijava kroz providnu zubnu gleđ. Prirodna boja zuba je vrlo individualna, poput mozaika boja. Razlikuje se od pacijenta do pacijenta, čak  i kod samog pacijenta od zuba do zuba. Beljenje zuba je potpuno bezbedan i bezbolan proces, ne dovodi do oštećenja zubnog tkiva i može se, pod kontrolom stomatologa, ponavljati više puta u određenim vremenskim razmacima. Mogu se izbeljivati i mrtvi (avitalni) zubi koji vremenom, nakon vađenja živca, postaju primetno tamniji i narušavaju estetiku zubnog niza.  

Procedura izbeljivanja zuba

Pre same procedure beljenja zuba neophodno je:

  • uraditi detaljan pregled
  • popraviti sve pokvarene zube
  • zameniti stare, dotrajale plombe
  • ukloniti kamenac i meke naslage
  • ispolirati zube

Ultrazvučnim uklanjanjem zubnog kamenca i mekih naslaga, a zatim i poliranjem zuba uklanjaju se žuto-braon pigmentacije. One nastaju kao posledica pušenja, konzumiranja nekih napitaka poput kafe, crnog vina, raznih čajeva i sl. Tek nakon ove procedure određuje se boja zuba na osnovu ključa boja i pristupa se procesu beljenja. Postoje dva načina beljenja zuba: ordinacijsko, koje je brže i efikasnije i kućno beljenje zuba.

izbeljivanje zuba

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Kod ordinacijskog beljenja zuba prvo se na desni nanosi specijalan gel koji ima ulogu u zaštiti mekih tkiva od prodora izbeljivača. Preparat za izbeljivanje zuba je vodonik peroksid koji se u gelu visoke koncentracije nanosi na spoljašnju površinu svih zuba. U toku tretmana pacijent će osetiti blago peckanje i nelagodu. Gel se nanosi dva do tri puta u intervalima od 15 minuta tako da je ukupno trajanje ordinacijskog beljenja zuba oko 45 minuta. Za tako kratko vreme, ovim tretmanom, naši pacijenti u ordinaciji Donna dent Voždovac svojim zubima mogu vratiti sjaj i belinu. Nakon beljenja zuba, naredna dva do tri dana treba izbegavati konzumaciju obojenih pića, kao i izrazito toplu i hladnu hranu jer se može javiti blaga osetljivost zuba. Ove senzacije brzo nestaju u potpunosti. Nova boja zuba je nekoliko nijansi svetlija, a efekat je primetan dve do tri godine. Beljenje zuba je potpuno bezbedan proces kada se izvodi pod kontrolom stručnih lica. Ne dovodi do oštećenja niti promene u građi i kvalitetu zuba.

kućno izbeljivanje zuba

Pripreme za kućno beljenje zuba su iste kao i za ordinacijsko beljenje. Sledeća faza je uzimanje otisaka zuba obe vilice na osnovu kojih se izrađuju providne folije (trejevi). Gel za beljenje zuba, koji je niske koncentracije, nanosi se na unutrašnjost folije i nosi se noću. Proces kućnog beljenja zuba se ponavlja i traje 7 do 10 dana. Isto tako, kućno beljenje se može povremeno primeniti posle ordinacijskog beljenja radi održavanja beline zuba.

izbeljivanje mrtvih zuba

Nakon vađenja živca ili povrede zuba, vremenom zbog razgradnje produkata krvi dolazi do prebojavanja zubne krunice. Pre beljenja mrtvih zuba neophodno je:

  • Ukloniti karijes i staru plombu
  • Adekvatno izlečiti zub
  • Zaštititi okolna meka tkiva
  • Naneti poseban gel za izbeljivanje i ostaviti da deluje 10 minuta

Postupak se ponavlja u dve do tri posete dok se ne postigne željeni efekat.

U poslednje vreme se putem reklama promovišu različiti kozmetički proizvodi za beljenje zuba koji se kupuju u slobodnoj prodaji, a i mnogi  kozmetički saloni su počeli da nude ovakvu vrstu  usluge.

Napominjemo da ovakav tretman treba da ostane u nadležnosti stomatologa jer zahteva prethodnu pripremu zuba i desni. 

Pozovite